Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ренета Инджова: Националният статистически институт е подценен

Снимка: БГНЕС

Отбелязването на 132 години от създаването на Националния статистически институт стана повод за разговор с директора на института Ренета Инджова

Съвсем естествено е гражданите да свързват Института основно с националните преброявания и съдържанието на потребителската кошница, за да оценяват състоянието на семейните си бюджети и да правят планове за бъдещето, но Институтът прави онова, което е необходимо и за макроикономическите оценки на конюнктурата и за развитието на страната, неща, които са важни за управляващите институции, поясни Инджова.

Ние правим неща, които са важни за бизнеса като цяло, не само в регионалните му аспекти, но и в международен план. В момента се въвежда нова система на показатели, която картографира територията на статистическите единици, за да дава оценка на климата, на условията и на рисковете, в които се намират международните инвеститори, добави тя.

Събеседничката изтъкна още, че Националният статистически институт е изключително подценен в ролята му на производител, разпространител на важна обществена информация. Той няма ранга, който имат други инфраструктурни институции. Добре би било да получи статут примерно като на Агенцията по приходите, по вписванията, препоръча Ренета Инджова.

Чуйте цялото интервю с Ренета Инджова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени