Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Лозанов: Това бяха протести и на новите срещу традиционните медии

Снимка: БГНЕС

Според председателя на СЕМ доц. Георги Лозанов протестите около Закона за горите са отразени от БНР плуралистично. По отношение на БНТ има момент на забавяне, но отразяването е също плуралистично. Лозанов уточни, че заради европейското първенство по футбол в Националната телевизия има по-малко емисии.

За БТВ той поясни, че по закон тя няма задължение да отразява плуралистично събитието. Истината за БТВ е, че те отразиха богато протеста, имаше всички гледни точки. Създаде се едно впечатление за тенденциозност, това стана първо заради един разговор на Диана Найденова и второ заради един разговор на Лора Крумова.

Донякъде това бяха протести на новите медии срещу традиционните медии. Хубаво е традиционните медии да си направят изводите. Не бива да забравяме, че в новите медии е изключен плурализмът. Там има застъпена една страна.

В разговора за медиите се включи и Боряна Димиторва от "Алфа рисърч". Според нея рязко е спаднал делът на хората, които се доверяват на информациите, давани в масовите медии. По-тревожно е масовото усещане за наличието на втори план. Опитът да бъдат разчитани интереси зад публикация е важен. Но е прекрачена една граница.

В звуковия файл чуйте разговора за състоянието на медиите у нас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени