Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамадан Аталай: Няма никаква печатна грешка в Закона за ВЕИ

Снимка: Архив

Повишението на цената на електроенергията не идва от народните представители. Цената на електроенергията се определя от ДКЕВР. Направете пълен анализ на последното решение на ДКЕВР и там ще видите, че кръстосаното субсидиране на газа чрез електроенергията от възобновяемите енергийни източници е факт. Няма как 3 години, две години и половина, да задържаш цената на електроенергията и да се опиташ да се харесаш на обществеността и да не дойде моментът, когато да си платиш сметката и да вдигаш цената с 13,5% и да търсиш вината в народните представители. Това коментира в предаването "Нещо повече" Рамадан Аталай от ДПС. Той посочи, че "зелената енергия" отчасти вдига цената, но посъветва да се обърне внимание на "кафявата енергия" и когенерацията.

Аталай обясни: Когато се приемаше законът през 2007-2008 г., имаше определени директиви, които трябваше да се изпълняват в България, както и сега. Около 10,25% енергия, която ползва крайният потребител, днес е от ВЕИ. До 2020 г. ние трябва да достигнем 16%. Второто, което се изискваше тогава – високотехнологичните соларни паркове, трябваше да започнат да се инвестират и да се реализират и в България. Тогава себестойността на панелите беше 4 пъти по-висока от себестойността, която днес предлагат на пазара, и въпреки това по наше време, когато сме дали преференциалност на цените, както се изисква от ЕК, и годините, които трябваше да се определят за изкупуване на преференциалните цени – също според изискванията, тези инвеститори не са напирали да идват в България. През 2009 г. има само 7 мегавата построени и пуснати в експлоатация соларни инсталации.

Има си министър, който може да извади от НЕК договорите – кои, кога, как са сключени и защо преди една година, когато се променяше Законът за ВЕИ, се намали от 25 години на 20. Това не е никаква печатна грешка. Защо тогава не спряха и ценообразуването и оставиха още една година да продължи действието на старата цена, която е определила ДКЕВР, попита Рамадан Аталай.

Депутатът коментира още: За един министър, който е живял дълго време в Америка и винаги търси вината някъде на друго място, макар че миризмата идва от неговото обкръжение, можеше да си направи труда да прочете и стенограмата от комисията, където е прието това решение. Тогава щеше да види, че в комисията с 9 гласа "за" и без нито един "против", е прието решение, че трябва да бъде 25 години за соларните инсталации.

Минчо Христов, който през 2008 г. е бил независим депутат, а сега доцент в Техническия университет, призова Аталай да не лъже: Той излъга за няколко неща, например, че комисията единодушно е приела срока от 25 години. Това е една голяма лъжа. В комисията аз много пъти предупреждавах, г-н Аталай добре знае, защото той беше председателстващ, че италианската мафия обикновено инвестира приоритетно в соларните мощности. Печалбата е баснословна. /.../ В стенограмата аз им казах, че всъщност срокът за изкупуване на тази суперскъпа соларна енергия беше 12 години. Тогава им предложих да го намалим на 10 години – те го увеличиха на 20. Никаква печатна грешка нямаше. В парламента се разигра една сценка между Любен Корнезов от БСП и Рамадан Аталай от ДПС и с тази елементарна сценка вдигнаха срока с още 5 години. /.../ Аталай излъга и за друго – че парламентът няма отношение към цената – нищо подобно. Точно чрез законите те създават рамката, върху която действа ДКЕВР.

По думите на Христов, всичко това е направено умишлено, а не защото ЕС го е изисквал. Според него и наши, и чужди мафиоти са се облагодетелствали от това. Христов призова главния прокурор да вземе стенограмите от Комисията по енергетика в 40-ото НС, когато се е третирал този закон, и да направи разследване.

Деян Червенкондев от ГЕРБ посочи, че парламентът може да направи промяна за всички нови мощности, но законът не може да влезе в сила със задна дата.

Съгласно европейската практика ДКЕВР може да бъде единствено и само съдебно контролиран. Ако има такова решение, може да бъде и парламентарно наблюдаван. /.../ Ние ще направим постоянно действаща комисия към парламента, която да следи и гарантира публичността на вземаните решения, определянето на цените и обективността на държавния регулатор. В деловодството на НС е входирано предложението за промяна на правилника. Чрез депутати на ГЕРБ сме вкарани тази промяна. Аз лично се надявам, че ще имаме политически консенсус с всички партии и ще бъде приета тази промяна с единодушие.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна