Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издатели, историци и ученици за новата история в учебниците

Снимка: Архив

От есента учениците вече ще учат за актуални политически фигури от управлението. Директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски коментира, че за управлението на ГЕРБ има 30 реда в учебник от 430 страници за 11 клас. Историята предполага и фактология, не само дистанция. От 2000-а година учебниците не бяха актуализирани, освен Бойко Борисов в учебниците влязоха и Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. Министерството на образованието решава кога да се актуализират учебниците.

Нямам никаква идея какво учим по история, учебник нямам. Не сме учили политици по история, сещам се за Раковски и Левски, Стефан Стамболов. Няма място за съвременна история - и без друго има новини. Съвременната политика е пълна гавра. По-важни са по-старите събития. Важно е за разнообразие да учим и за сегашни управляващи. Това са част от отговорите, които дават ученици на въпросите в анкетата на Евелина Стоянова.

Според историка Димитър Стоянович в историята има златно правило - тя започва да анализира събития и проблеми 30 години след като са се случили. Освен това, историята не се занимава с факти, а с анализи. А ние не можем да дадем безпристрастен анализ на хора и събития, които са все още около нас. Онова, което присъства в учебниците, не е анализ, а уикипедия, в която всеки може да свери събитията. Аз не бих се наел да напиша "краха на БСП във властта". От целия период на социализма има инерция, че всеки може да си прави каквото иска с фактите.

Целите интервюта на С. Великова с Н. Кицевски и с Д. Стоянович, както и анкетата на Е. Стоянова, чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: "Преди всички"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени