Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Лозанов: Не е лошо да се мисли за общ закон за медиите

Снимка: Кирчо Стоичков

Председателят на СЕМ Георги Лозанов заяви в предаването "Нещо повече", че е трудно да има регулация в единия край на медийното пространство, ако в другия край нравите нямат ангажимент и граници за спазване. Затова много пъти съм настоявал, че не е лошо да се мисли за един общ закон за медиите. Самите медии се развиха така, че да се парцелират, както в аналоговата ера, това става все по-анахронично. Регулацията трябва да отговори на това развитие. Посоката е да става все по-либерална, но и да става по-всеобхватна. Трябва да санкционираме нещо, което се появи по телевията, макар че същото нещо и по-драстично, може да се появи в друга част на медийното пространство и да не бъде обект на регулация.

В дискусията по "Хоризонт" участваха и депутатите Петър Курумбашев и Веселин Методиев, които бяха в Народното събрание на представянето на отчета на Съвета за електронни медии.

Понякога имам чувството, че медийният анализатор Георги Лозанов няма телефона на председателя на СЕМ Георги Лозанов, каза Курумбашев. Защото "Конрад Аденауер" констатира едни неща за медийната свобода в България, които СЕМ не може да констатира. В момента СЕМ е един безсмислен орган. Той съществува, но не изпълнява функциите си, обобщи Курумбашев.

Веселин Методиев акцентира върху атмосферата, в която живеят и растат децата на България. Част от нея е медийна, а част от нея е електронна. Има недопустими кадри в реклами, с които се нарушава нормалният ход на развитието на едно дете. През телевизонния екран минават брутални атаки и такова нещо не трябва да се търпи от страна на СЕМ. Отговорът, който получих от г-н Лозанов, е, че тези неща в модерния свят съществуват, за съжаление.

Чуйте мненията в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна