Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Танев: Болното място на България е правосъдната система

Снимка: Архив

Проф. Тодор Танев, преподавател по публична администрация в СУ, е на мнение, че казаното от президента Плевнелиев по повод уволнението на съдия Тодорова не е спонтанна политическа реакция и припомни, че вицепрезидентът е фигура от първи порядък в съдебната власт. Тази реакция показва, че институцията диша и същестува. Не мисля, че е случайна реакция. Премиерът е в особена ситуация. Той търпи това, което е насложено от дълго време.

Болното място на България от преди 1989 година е правосъдната система. Неслучайно Конституцията е така направена, че съдебната власт лесно и бързо може да навлиза в политиката и политика лесно може да навлиза в съдебната власт. Тези капани са устроени от юристите, които направиха Конституцията преди време. Размяната на реплики между вътрешен министър и президент ще продължи, но по нов начин. А този скандал ще отшумява като Пернишкото земетресение. 

Големият потенциал за бъдещи скандали е в нерешения въпрос със съдебната власт - в това, че не е деполитизирана, морала й включително, коментира проф. Танев.

Чуйте мнението в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени