Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Коларов: Страшното е, че управляващите не искат да прочетат препоръките

Снимка: БГНЕС

Страшното е, че настоящите управляващи не искат да прочетат препоръките, които се дават от нашите европейски партньори. Поради тази причина ЕК остави година и половина преди да направи следващата оценка за България. Това коментира в предаването "Нещо повече" Тодор Коларов – бивш председател на Комисията за установяване и отнемане на незаконно придобито имущество.

Впечатляващо е неуважението към българските граждани, което се демонстрира с тълкуването на европейския доклад, каза Коларов по отношение на пресконференцията на управляващите.

В доклада се казва, че няма резултати в противодействието на тежката организирана престъпност и корупцията. Няма воля това да се случи. Казва се също така, че липсва и капацитет. В единия случай се говори за стъпки, направени главно под външен натиск. Във втория случай се говори за липса на насока в политиката. След като ти липсва насока в политиката, няма как да имаш политическа воля. Накрая ЕК всъщност отказва да работи повече с това българско правителство, тъй като тя казва, че следващият доклад ще бъде след година и половина, т.е. половин година след следващите избори. В този смисъл ЕК не очаква промяна и ще чака новото правителство да поработи 6 месеца, което е стандартният срок, в който се правиха мониторинговите доклади досега, за да види някакъв напредък, коментира Коларов.

Той добави също, че има много акценти в доклада, които посочват, че законодателството в никакъв случай не е нещо, с което страната ни може да се гордее.

Комисията за конфискация вече 5-и месец е без председател. Той се назначава еднолично от министър-председателя. Защо министър-председателят не назначава председател на комисията, запита Тодор Коларов и добави още: Моето име се споменава на няколко места в доклада, включително и като критика към дейността на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Нека да припомним реакцията на премиера, когато подадох оставка с мотиви, които много наподобяват констатациите на доклада на ЕК. Тогава премиерът каза, че аз не мога да се справя с работата си. ЕК обаче оценява работата ми по доста различен начин. Можем да направим извода, че стандартите, които използва ЕК за това що е ефективна работа, и онези, които използва българското правителство в момента, са противоположни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени