Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Бакалов: Няма как след такъв атентат България да е същата

Снимка: БГНЕС

Няма как след такъв атентат България да бъде същата, изказа мнение в предаването "12+3" Йордан Бакалов, бивш председател на Комисията по национална сигурност.

На Консултативния съвет при президента ще се срещнат политическите сили и ще си кажат своите политически виждания за това какво се е случило и какво оттук нататък трябва да се случи. Но определено силният консултативен съвет, който трябваше вече да се е състоял, това е при Съвета по сигурност към министър-председателя. Аз лично не съм разбрал да има такъв свикан съвет по сигурност. България е ратифицирала 12-13 резолюции, които касаят точно тероризма. В една от тях има изричното изискване да се изработи закон за борба срещу тероризма. Такъв закон в България няма. Ние за пореден път се явяваме в случая, че ратифицираме някакви международни спогодби във връзка с тероризма, а в същото време нищо не изпълняваме. Няма и актуализация на самата ни програма за противодействие на международния тероризъм. За последен път тя е променяна през 2008 г., коментира Бакалов и добави мнение, че не всичко е свързано само с финансов ресурс, а трябва да се преосмислят приоритетите.

Според Бакалов, докладът за състоянието на националната сигурност показва неразбирането на основните рискове и заплахи пред България и демократичното общество. За него именно това е големият проблем, че хората, които управляват тази система, не правят разлика между предизвикателства, рискове и заплахи, а също и не могат да идентифицират най-големия риск и най-голямата заплаха за страната ни. За него тези хора са некомпетентни.

Бакалов смята, че външната ни политика не е добре балансирана. Той даде пример: Не може да свикваш на тайна среща у нас сирийската опозиция и тя е толкова тайна, че след това свикваш медиите и я обявяваш. В този случай взимаш определена страна. Определено с някои действия създаваш рискове за собствената си държава. Не може постоянно да обявяваш как след атентата дошли специалисти от Мосад, ЦРУ, ФБР, защото от малка цел се превръщаш в голяма цел и то веднага след терористичния акт.

Бакалов подчерта, че и медиите имат важна роля преди и след такъв терористичен акт.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна