Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 000 км за едно лято, с една раница, едно колело и една кауза

Снимка: страница във Фейсбук

На 11-и август в Морската градина на Варна пациенти, велосипедисти и граждани ще се качат на колелетата, за да изминат символично разстоянието от Франция до Виетнам в знак на подкрепа към болните от муковисцидоза - рядко заболяване, което пречи на белите дробове да изпълняват функциите си. Инициативата е вдъхновена и подкрепена от един млад французин - Гийом Дантек.

Гийом е потеглил на път в памет на своя приятел Джо, починал едва 20-годишен от рядкото вродено заболяване муковисцидоза. Целта на велосипедиста е да привлича вниманието на обществото към проблемите на страдащите от него.

В България има 200 деца и младежи, които живеят с муковисцидоза. Заболяването засяга белите им дробове и ги прави податливи на белодробни инфекции. Дишането за тях понякога е много трудно. Всеки ден те правят инхалации, за да поддържат дробовете си работещи. Когато се чувстват добре, те ходят на училище, карат колело с приятелите си. Когато състоянието им се влоши, се налага да влизат в болница и да са на системи с антибиотици за седмици.

В страните от Европейския съюз средната продължителност на живота на тези болни е 38 години. В България е между 12 и 14 години.

Инициативата цели да популяризира нуждата от специфични грижи за болните от муковисцидоза и да подпомогне събирането на средства за закупуване на кислородни апарати за децата и младежите, които не могат да дишат сами поради болестта.

Банковата сметка на Асоциация "Муковисцидоза" е:

BIC: UBBS BGSF
IBAN: BG20UBBS80021055424015

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени