Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега няма да се спират влакове и няма да се съкращават железничари

Снимка: БГНЕС

Поне засега няма да бъдат спирани влакове и няма да се съкращават железничари, решиха вчера представители на министерствата на финансите, на транспорта и на ръководството на железниците. Държавната месечна субсидия за БДЖ от 14 млн. лв. ще бъде възстановена до дни, след като миналата седмица беше спряна.

БДЖ ще получава ежемесечно субсидията до края на годината в пълния й размер, категоричен беше министърът на транспорта Ивайло Московски. За сметка на това железницата ще трябва да предостави на държавата част от активите си, за да се обезпечи кредита, взет от Световната банка преди 17 години, който беше причината Симеон Дянков да спре парите за дружеството.

Министър Московски допълни: Да не забравяме, че той е от времето на Жан Виденов, от тези мъдри господа, които навремето незнайно как така са си позволявали да теглят каквито и да е заеми, безотговорно. Сега ни се пада честта да го плащаме. Веднага след започване на сесията на Народното събрание ще внесем проект за промени в закона за т.нар. гратис пътуване. Реални мерки, които позволяват както на служителите на БДЖ, така и на транспортна полиция да съставят актове, които да доведат до реална събираемост.

Прогнозите на КНСБ, че ръководството на БДЖ ще предложи спирането на 60 влака и съкращаването на още 1000 служители, така и не се оправдаха.

От КТ "Подкрепа" обаче смятат, че това решение ще има кратковременен ефект. Розен Зарков коментира: В момента се правят някакви упражнения, някакви хватки наляво надясно. Това, което чух, е, че май ще отидат някои от станциите на БДЖ, за което аз съм много против. За мен това не е окончателно решение.

По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени