Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Чобанов: Вярваме, че паметници се слагат и махат с обществен консенсус

Снимка: БГНЕС

Общината няма проблем с пространството около паметника “1300 години България”, пред НДК. Обезопасяването на паметника е наложително, защото лепилото, с което са закрепени фасадните плочи, макар по спецификация да трябвало да издържи над 50 години, е изпуснало половината елементи едва след 30. Това заяви пред „Хоризонт” и предаването „12+3” заместник-кметът по културата Тодор Чобанов. Той поясни, че е избран изпълнител на обществената поръчка, предложил цена от около 70 000 лв. Сваленият метал ще бъде предаден за скрап, а парите от това ще влязат в бюджета на общината. Съдбата на паметника ще бъде решена на поредица от обществени обсъждания, защото ние наистина вярваме, че се слагат и махат паметници с обществен консенсус по въпроса. Столична община ще се съобрази с обществения консенсус. Детската площадка край паметника няма да бъде засегната.

Уверявам ви, че с това, което готвим като проект за обновяване на градината пред НДК, това пространство действително ще заживее един нов живот с много по-голямо качество на средата. Това което има като постижения, ще се подобри и разшири.

Чобанов категорично отрече твърденията, че общината ще вземе 10 пъти повече пари от рециклирането на паметника, отколкото ще даде за обществената поръчка.

Всеки, който има дори минимална култура, свързана с теглото на метала, много добре може да види със собствените си очи, че там трудно дори може да говорим за 10 тона скрап. За 1000 тона това са фантастични числа, измислени от хора, които нямат никаква практическа представа колко тежат едни метални конструкции. Така че трябва да опровергаем тези информации, да кажем, че очакваме, съвсем реалистично на база на параметрите на съоръжението, да бъдат демонтирани метални елементи с тегло не повече от 10 тона. Разбира се, това ще става при изключително строг контрол и тези средства, които ще постъпят от вторичните суровини, ще попаднат в бюджета на Столична община.

Има достатъчно места в градините и училищата, за да бъдат обхванати всички 5-годишни деца в предучилищната подготовка, сподели Чобанов.

Места има достатъчно много. Към настоящия момент са създадени 31 групи в 26 училища. Записани са 485 деца. Имаме още 216 свободни места. Същевременно, с броя на децата, които са в детски градини, очакваме над 10 000, може би 10 500 петгодишни, обхванати в нашата система. Имаме готовност и за разкриване на нови групи, в момента, в който се появят желаещи. Имаме теоретично в до 99 училища възможност да създаваме такива групи, защото това са училищата, където имаме групи за 6-годишни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна