Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Сираков: Законът дава възможност и самите кредитори да участват в търговете за ОЦК

Снимка: БГНЕС
За ОЦК-Кърджали са образувани 263 дела. Част от тях са на юридически лица, има трудово-правни на физически лица. Пристъпили сме към публична продан от днес до 13 септември 2012 година с начална цена 7 520 153 лв. без ДДС. Отнася се до продажбата на цинковото производство. Това каза в предаването "12+3" частният съдебен изпълнител Росен Сираков. Той обясни още: В началото на работния ден след изтичане на срока – на 14 септември 2012 г. в сградата на Районния съд аз в присъствието на явилите се наддавачи ще обявя постъпилите предложения и за купувач на имота се смята този, който е предложил най-висока цена. /.../ Ако не са се явили наддавачи или не са направени валидни наддавателни предложения, взискателят има право да поиска да се извърши нова продан, която ще започне не по-рано от 1 месец и ще е при начална цена 80% от цената на първата продан.

Сираков подчерта, че законът дава възможност и самите кредитори да участват в търговете. Съдебният изпълнител посочи също, че за момента няма опис за оловния завод и там още не се е стигнало до продажба.

Ани Георгиев от КТ "Подкрепа" коментира от своя страна: Нали всички се сещаме какво е ОЦК – една руина. Тази руина никой няма да се заангажира с нея, финансово. Така че по-добрият вариант е банката да го вземе. Процедурата е такава и тя е правилна, но ми се струва, че ще стане така – Първа инвестиционна банка ще си вземе завода по най-легалния и най-добрия начин, по който в момента това, което се прави, е измислено. /.../ За цинковия завод има шанс, ако евентуално Първа инвестиционна банка вземе нещата в свои ръце, както според мен е намислила.

Георгиев не вижда бъдеще за оловния завод: Ако някой го купи, в смисъл вземе под наем, може да работи на гравитационен принцип.

Синдикалистът не може да каже точно колко са задълженията към работниците, но те вероятно са над 2 млн. лева.

Двете интервюта чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна