Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ася Гонева: Даваме още 10-ина дни за договаряне на минималните осигурителни прагове

Снимка: БГНЕС

В никакъв случай тази година постиженията ни като социални партньори не са по-лоши отколкото в други години. Това каза в предаването "12+3" Ася Гонева, изпълнителен секретар на КНСБ, след заседанието на работната група по определяне на минималния осигурителен доход за 2013 година. До момента са договорени минималните осигурителни прагове в повече от половината икономически дейности. Поне в една трета ще има увеличение догодина. Изключение прави туризмът, където осигурителнияте доходи ще бъдат намалени с пет процента за висшите длъжности и аналитичните специалисти. В много от секторите осигурителните прагове догодина няма да бъдат увеличени. Преговорите между синдикатите и бизнеса трябва да завършат окончателно в края на месеца.

Около 43-44 дейности вече са постигнали договорености. Някъде увеличенията са доста скромни, другаде са направили повече усилия. Има увеличения от по 1,5%, от 4%, някъде от 10%. Хубавото е, че все пак в тези съкратени срокове, които тази година бяха предоставени на социалните партньори, това беше направено. Днес работната група само прие колегите, които донесоха своите споразумения, които МТСП днес следобед ще разпрати на всички, за да можем да направим анализа към днешна дата. Ние като работна група се обединихме около решението, че ще дадем още 10-ина дни, до края на месеца, на останалите отрасли и дейности, които не са успели до днес. Ние всяка година подписваме между 40 и 48 споразумения – в толкова дейности. Надробени те изглеждат два пъти по толкова, но като имате предвид, че там са и бюджетните дейности, за които ние не договаряме, във всички случаи в повече от половината са постигнати.

Уточнихме се, че ако Министерството на финансите, което работи по бюджета, не може да ни изчака, ще направим допълнителни предложения по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество, когато ще се гледа бюджетът, защото няма никаква пречка за едни по-добри резултати, отколкото са тези към днешния момент, които тепърва ще обобщим и колегите от НОИ ще направят среден процент. Това е в интерес на всички. Няма никаква пречка, преди да влезе в МС бюджетът, социалните партньори да направят тези подобрения, коментира тя.

Гонева подчерта, че няма случай увеличенията на минималните осигурителни прагове да са имали негативни отражения върху каквото и да било: Винаги има ефект върху бюджета на общественото осигуряване, защото повдигането, макар и с малък процент, дисциплинира - тези, които са близо до него, правят усилия да го постигнат, а тези, които и без това си плащат така, както трябва, тях това не ги касае, защото те продължават да плащат над тези суми. Във всички случаи средното нарастване има, разбира се, отношение, но то е само положително като ефект.

Ася Гонева е категорична, че минималните осигурителни прагове не възпрепятстват наемането на ниско квалифицирани работници.

Днес от Стопанската камара отново апелираха да няма административно налагане на по-високи осигуровки, както се случва досега за браншовете без споразумение. За БСК, основният проблем на българската икономика остава заетостта.

Има сектори, където реално има повишен ръст на производителността, но това не означава добро икономическо положение, каза Димитър Бранков, зам.-председател на БСК.

Цялото интервю, както и репортаж по темата, чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени