Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Вероятността за откритие на находище на нефт и газ в Черно море е голяма

Снимка: архив
Подписването на договора за търсене и проучване на нефт и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море е изключително добра новина. След проучванията в блок "Галата" преди над 20 години това е следващият блок с такъв голям потенциал, с такива големи очаквания и то не без основание. Това заяви в предаването "Нещо повече" енергийният експерт Христо Казанджиев. Той припомни, че търсенето в този блок датира от близо 10 години. Има сериозни индикации за големи запаси. Вероятността за откритие на находище на нефт и газ е много голяма, смята той.

Фактът, че участва един такъв сериозен консорциум от най-голямата френска нефтена компания, най-голямата испанска компания и най-голямата австрийска компания в сферата на петрола е показателен сам по себе си, в това число и с ангажимента, който те са поели за проучвателната програма, бонуса и т.н. Участниците в този консорциум имат много голяма увереност, че ще направят сериозни открития на нефт или природен газ и не без основание, добави той.

По думите му, цялостният процес на търсене и проучване е между 5 и 9 години. Казанджиев подчерта, че един дълбоководен сондаж при тези условия в Черно море ще бъде от порядъка на около 100 млн. долара. Това е един дългосрочен проект, едно стратегическо решение за България, едно, бих казал, много държавническо решение с далечен хоризонт за развитие, каза той.

Експертът е категоричен, че 11-те процента отстъпка за газа са в резултат на други фактори, а не заради договора за проучване за нефт и газ: Това намаление се дължи на желанието на "Газпром" да запази и стимулира пазара на природен газ и развитието на газоснабдяването. Поради факта, че последните данни от Европа показват намаление на потреблението на руски газ и увеличаване на доставките на по-евтиния втечнен природен газ. Редица страни започнаха собствен добив и проучвания за шистов газ.

Реализацията на "Южен поток" при тези условия на съвместното дружество е значителен отстъп от суверенните права на държавата. Приемането на мораториума за шистовия газ също е един много сериозен жест към Русия. Блокирането на проучванията на сушата за нефт и газ от руски фирми също е много показателно. Правителството не предприема мерки за деблокиране на тези проучвания. Един блок на сушата – Добруджански въглищен басейн, с оценен ресурс от 7 млрд., седи непроучен, коментира още Казанджиев.

Валентин Кънев – мениджър на Балканската петролна асоциация, също се съгласи с мнението на Казанджиев, че подписването на договора е голяма стъпка. По думите му, това означава евентуално увеличаване на нефтения добив за България и енергийната независимост на страната. Според него вероятността за откриване на находище е голяма.

Както възможността да бъде открито находище, така и реалната възможност да доставяме газ от Азербайджан след 5-6 години трябва да влязат като част от преговарянията за новите договори с "Газпром" за доставки. Това трябва да стане, така че България да може да има някаква по-гъвкава позиция, в случай че има възможност, веднага да превключи на други доставки без санкции, коментира Кънев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени