Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници искат окончателна забрана за строителство в защитена местност

Снимка: БГНЕС

МОСВ спря реализацията на подробни устройствени планове в местността Камчийски пясъци. Така ековедомството реално предотврати подновяване на инвестиционните планове за района след изтичането днес на заповедта за забрана на строителството.

Искам да поздравя министър Караджова за това решение, но за нас това не е окончателният ход, каза в интервю за "Хоризонт" Андрей Ковачев от коалиция "За да остане природа в България".

Природозащитниците очакват от министър Караджова, след като е казала "А", да стигне до "Я" и окончателно да уреди нормативно статута на местността в следващите месеци. Идеята е Камчийски пясъци да се превърне в защитена територия, в която е забранено да се строи.  

За да не подлъгваме инвеститорите, режимът в бъдещата защитена територия трябва да е пълен и това да се регламентира със заповед най-късно до следващото лято, каза още Андрей Ковачев. От коалицията вече са внесли становище по въпроса в МОСВ. От природозащитната организация са готови също да атакуват в съда актовете на РИОСВ, с които дюните в местността са превърнати от горска в урбанизирана територия. Очакват обаче това да направи и самото министерство.

Забраната за строителство в защитена местност Камчийски пясъци трябваше да изтече днес. Тя беше издадена от министъра на околната среда и водите Нона Караджова през 2010 г. и удължена с една година през 2011 г.

През 2008 г. правителството на тройната коалиция изключи от горския фонд територии, върху които трябваше да се издигне затворено ваканционно селище под името "Камчия парк". Екоорганизации обаче сигнализираха, че разрешителните за строеж в европейската защитена зона "Натура 2000" са издадени незаконно и се стигна дори до стартиране на наказателна процедура от Европейската комисия срещу България.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Надежда Цекулова с Андрей Ковачев, излъчено в предаването "От петък до петък".

По публикацията работи: Надежда Цекулова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна