Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петиция за правото на достъп до вода е първата в новата система на ЕС за пряка демокрация

Снимка: Архив

Петиция, която цели да предотврати приватизирането на водоснабдителните дружества, стана първата, към която гражданите на ЕС могат да се присъединят като част от усилията да им бъде предоставено по-голямо право на глас по вътрешните работи на Съюза. Това обяви днес Европейската комисия.

Групата "Райт ту уотър" ("Право на вода"), която настоява ЕС да защитава достъпа до вода и канализация като човешко право, е първата организация, която ще може да набира подписи съгласно т.нар. "Инициатива на европейските граждани", която стартира през април. Инициативата бе одобрена от Европейския парламент като единствения досега в света транснационален инструмент за пряка демокрация. "Райт ту уотър" ще трябва да събере един милион подписа от най-малко седем страни-членки, за да предяви претенции пред Европейската комисия да изготви съответната законова мярка.

Инициативата на европейските граждани произтича от предписанията на Лисабонския договор, който е в сила от 2009 година. Тя дава право на гражданите на ЕС пряко да въздействат върху законите на Съюза. Няколко други групи обмислят да пуснат петиции на различни теми - от гей браковете до атомната енергетика, но "Райт ту уотър" е първата, преодоляла всички технически изисквания да започне да събира подписи.

По публикацията работи: ДПА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна