Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС харчи 4 % от БВП за внос на енергия

През миналата година страните от Европейския съюз са платили близо 500 милиарда евро за внос на енергия – това е почти 4 на сто от брутния им вътрешен продукт. Да се намали зависимостта на Европа от внос на енергоносители е една от основните цели на одобрената от Европейския парламент директива за енергийната ефективност.

Намеренията са тази директива да помогне за намаляване на потреблението на енергия с 20 на сто до 2020 година. Това, наред с екологичния ефект, ще доведе до годишни икономии от порядъка на 50 милиарда евро, които могат да бъдат пренасочени за икономически стимули и разкриване на работни места.

Директивата предвижда от 2014-а година всички енергийни компании да намаляват обема на продажбите си с 1,5 на сто годишно. Те ще трябва и да съдействат на клиентите си да намалят енергопотреблението. Според организацията на европейските потребители обаче търговците и дистрибуторите ще намерят начин да прехвърлят загубите си върху клиентите и те се окажат потърпевши от намаленото потребление.

Енергийни одити в големите фирми е друг нов елемент, който въвежда директивата. В съответствие с нея правителствата на страните от Евросъюза ще трябва да реновират годишно поне по 3 на сто от публичните сгради, които се отопляват или охлаждат, с цел да подобрят енергийната им ефективност.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна