Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Приматарова: В момента федерална Европа не е на дневен ред

Снимка: БГНЕС
Дебат за това дали Европа да се развива по федерален път би бил контрапродуктивен за ЕС, тъй като ще доведе до задънена улица, до нова институционална криза и по-скоро ще създаде чувство за неуспех. Това е мнението на Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии. Според нея малките държави, включително България, са тези, които биха имали по-голяма гаранция за защита на интересите им в една такава структура, тъй като те сами не могат да се преборят с големите.

В момента федерална Европа изобщо не е на дневен ред. Не мисля, че Барозу днес я постави на дневен ред. Това е трето подобно обръщение и то трябва да се разглежда по-скоро в контекста на специфичните отношения и напрежения между отделните институции. И в предишните си обръщения, и в това Барозу всъщност ухажва ЕП, коментира Приматарова в предаването "Нещо повече".

Дискусията за това дали е хубаво Европа да се развива към федерация трябва да бъде отделяна от дискусията дали това е възможно, подчерта още тя и добави: В продължение на десетилетия е имало силна риторика в тази посока, силни привърженици. /.../ Лисабонският договор влезе в сила, след като от него бяха махнати всички евентуални загатвания, още повече директни упоменавания на федерация, федерално и всички възможни производни. Тук има противоречие. Този Лисабонски договор, който стана възможен поради поне официалното зачеркване на федералната идея, дава възможност на председателя на ЕК да отправя призив за развитие на Европа по федерален път. Мисля, че още много занапред ще останем в тази ситуация. Не мисля, че речта на Барозу ще вдъхне нов живот на дискусии за това дали Европа да се развива по федерален път или не.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени