Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Златев: Ефектът върху потребителя ще бъде осезаем

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите изготви анализ за общите условия, при които банките отпускат потребителски и ипотечни кредити на физически лица. Анализирани са били всичките банки, които дават кредити.

Веселин Златев, председател на Комисията за защита на потребителите, заяви в предаването "12+3", че в общите условия на договорите на голяма част от банките има сериозни непълноти и неясноти, които законът квалифицира като неравноправни клаузи. Последва действие по закон - да изпратим препоръки до съответните банки. Срокът за произнасяне беше удължен. В рамките на проверката една част от банките първоначлано приеха условията, предложиха други клаузи, в които също съзряхме известно неравноправие, каза Златев. За повечето от банките крайният срок изтича на 30-и септември.

Ефектът върху потребителя ще бъде осезаем, обеща Златев. Когато говорим например за повишаване на лихвения процент, всеки кредитополучател ще знае при какви обективни условия може да очаква от банката повишаване на този процент.

Какви съвети даде председателят на Комисията за защита на потребителите- чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени