Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мустафа Хаджи: Не смятам, че делото в Пазарджик ще развали отношенията с мюсюлманския свят

Снимка: БГНЕС

Не смятам, че делото в Пазарджик ще развали отношенията ни с мюсюлманския свят. Това каза главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи в предаването "Нещо повече". До този момент няма фондации, които упражняват някаква дейност, така че няма и финанси, които да идват от ислямските страни към България.

Това, което ние се опитваме да обясним на държавните органи, е, че ако мюсюлманите са образовани от религиозна гледна точка, ще има вече мислещи хора, които разбират това, което правят. В България има хора, които изповядват исляма, без да знаят за какво става въпрос, но не става дума за плащане, а те просто търсят утеха, или казано с други думи, те са били радикални, преди да станат толкова религиозни. Може да са били радикални в алкохолизма, в начина на поведение в обществото, но когато вече търсят утеха за някои житейски проблеми, те се насочват към исляма, но го интерпретират радикално, защото нямат познание по отношение на религията. Ето защо нашето становище и мнение винаги е било, че е необходимо да има добро обучение измежду мюсюлманите в България, каза той.

Мюсюлманите в България са близо до Турция и това, което се изповядва в Турция, и от тази гледна точка, ако евентуално влязат някакви елементи, които са радикално мислещи и искат по някакъв начин да насаждат този начин на разбиране, останалите мюсюлмани не го приемат, обясни Мустафа Хаджи.

На въпрос защо в България не се подготвят имами от български специалисти, за да се разбират проповедите им от повече хора, главният мюфтия отговори: Смятаме, че това е необходимо от 20 години насам. Не успяхме да го обясним на кмета на София, не успяхме да го обясним на главния архитект на София, не успяхме да го обясним на нито едно правителство в България. Ние искаме да имаме училища, в които да се възпитават младите от българските граждани с необходимата подготовка и ценз, да могат да преподават. Според законодателството в България обаче, за да се акредитира ислямски институт, той трябва да бъде собственик на сграда. Ако той бъде акредитиран, хората, които отиват да учат в някое акредитирано висше учебно заведение в арабския свят, няма да отидат там, а ще останат тук, защото няма да има проблем с обноските, с културата, с езика и т.н.

Мюсюлманите не се страхуват от българите, с които живеят. Те се страхуват от това, че след като едни хора, с които те живеят постоянно, с които се срещат всеки ден и проповядват - след като те могат да бъдат съдени, защо утре да не бъде съден този, които си пусне брада или отиде в джамията. Такъв страх съществува. Не е трудно на едно общество да му се втълпи нещо опасно. От 2005-а година в България не идват проповедници в България от Саудитска Арабия, както и от където и да е било, с изключение на Турция. На тези, които идват от Турция, Главно мюфтийство им задава темите, по които трябва да говорят, и те се отчитат в края на всеки месец за това, което са говорили в писмен вид, подчерта Мустафа Хаджи. 


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна