Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоорганизации обвиняват Нона Караджова в конфликт на интереси

Снимка: БГНЕС

Екоорганизации обвиниха министъра на околната среда Нона Караджова в конфликт на интереси, тъй като собственикът на фирма, за която тя е работила, преди да стане министър, печели проекти в сектора на отпадъците.

Според еколози, преди да стане министър, Нона Караджова е била наета като експерт по проект на фирма на Ботьо Табаков. През 2010-а година, когато Нона Караджова вече е министър, възлага на фирмата на Ботьо Табаков да разработи проект за промени на Закона за управление на отпадъците. Същият човек е член на Комитета за управление на оперативна програма "Околна среда", а синът му работи в Дирекция "Фондове на Европейския съюз за околна среда". Фирмите на Ботьо Табаков са спечелили над 4 милиона лева само по проекти за консултации, твърдят от Движение с екологична насоченост. 

Отговорът на Нона Караджова

Това са само лъжи, но нека компетентните органи дадат мнението си.

Еколозите обвиниха в конфликт на интереси и директора на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда Галина Симеонова. Тя е работила за фирма на Видьо Видев, който е и изпълнителен директор на ЕКОБУЛПАК. Чрез фирмата си Видьо Видев е изградил инсталация за сепариране на отпадъците край сметището на Ямбол. Конфликтът на интереси, който откриват еколозите, е, че Галина Симеонова е одобрила проект за предоставяне на кредит точно за проекта за регионално депо на община Ямбол.

Коментарът на Галина Симеонова: Няма конфликт, свързан с европейските средства, защото не работя в оперативна програма "Околна среда". 

Още по темата - в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна