Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Цонев: Бюджет 2013 е огледало на управлението на ГЕРБ

Бюджетът за следващата година е нереалистичен
Снимка: БГНЕС
Бюджетът за следващата година действително е най-големият като обем предвидени приходи и разходи, но той е огледало на управлението на ГЕРБ през целия им мандат. Огледало за всички неща, които се случиха. Имам предвид пълния отказ от реформи, които ГЕРБ направи или имитация на реформи, които започнаха, защото имитация на реформи има в сектора на здравеопазването, в сектора на сигурността, дори в бюджетния сектор, изобщо навсякъде. Това след себе си влачи неефективност на публичните разходи. По тази причина той е най-големият като разходи. Предвидено е общото равнище на разходи да бъде 31 млрд. 648 млн. лева, което наистина е много голяма сума. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев от ДПС в предаването "12+3".

Най-важната характеристика на управлението на ГЕРБ е големи харчове, малки приходи, трупане на задължения и ощетяване на резерва, добави Цонев.

Според него в края на управлението си ГЕРБ ще са изхарчили 7 млрд. лева, като 4 млрд. лв. са изхарчени от фискалния резерв и около 3 млрд. лв. от вътрешен и външен дълг.

Това е бюджет, добре планиран за половин година. Втората характеристика на този бюджет е бюджет на полугодието, защото в него са предвидени увеличаването на пенсиите, на заплатите и т.н. разходите, срещу които обаче предвидената сумата на приходната част не кореспондира с макроикономическата рамка, подчерта депутатът.
По думите на Цонев бюджетът за 2013 година е нереалистичен, защото не е реалистично 800 млн. лв. повече приходи от ДДС, както и приходите от преките данъци да бъдат с 180 млн. лв. повече: Това е основният риск – приходната част няма да издържи и няма да даде необходимите средства, планирани в бюджета, за да бъдат направени предвидените разходи. Затова предвиждам, че следващият кабинет, след изборите, които и да е той, първата му задача ще бъде да преразгледа бюджета.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени