Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славни страници от историята ни: Родопски полк влиза пръв в Айваз баба

Снимка: www.lostbulgaria.com

Десети родопски пехотен полк събира в своите редове мъжете от хасковския регион. Воините тръгват на най славната битка - обсадата на Одрин. За това разказва д-р Красимира Узунова от Хасковския исторически музей в рубриката "Славни страници от българската история". 


Офицерите и войниците на 10-и родопски пехотен полк минават телените заграждения и се хвърлят в яростна атака. За 30 часа българските войници са във фортовото укрепление Айваз баба. Родопски полк е първият полк, който влиза в тази крепост. Сутринта на 13-и март, когато българските полкове от източния сектор маршируват в победен марш в Одрин под погледа на генерал Никола Иванов и генерал Вазов, първи в редиците са представителите на 10-и родопски пехотен полк с тяхното знаме. Генерал Вазов се обръща към тях с кратко, по войнишки твърдо слово:  "Аз се гордея, че съм ваш генерал, гордея се, че съм българин".

Двеста храбри войници и офицери са дали живота си край Одрин. Техните потомци издигат паметник-чешма в двора на военното поделение в Хасково.

Още за героизма на българските воини по време на Балканската война - в репортажа на Д.Атанасова.

По публикацията работи: Дора Атанасова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна