Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барозу очаква европейска договореност за единния надзорен механизъм

Жозе Мануел Барозу
Снимка: БГНЕС

Основната тема на срещата на високо равнище на Европейския съюз, която започва довечера, ще е планът за създаване на банков съюз. Целта е първо да се постигне договореност за съвместен банков надзор, при който Европейската централна банка да има водеща роля, уточнява Би Би Си. Франция и Германия имат различия за това колко бързо трябва да се създаде съюзът. В интервю за британския вестник "Гардиън" френският президент Франсоа Оланд подчерта, че няма време за губене, но германският канцлер Ангела Меркел многократно е казвала, че качеството трябва да превъзхожда бързината.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу очаква скоро да има споразумение поне за единния надзорен механизъм.

Това, което все още очаквам, че е възможно да се направи, е да се постигне договореност до края на годината за един много важен елемент от банковия съюз. Това е единният надзорен механизъм. Както знаете, Европейската комисия направи предложение и очаквам следващият Европейски съвет да постигне договореност по основните части на предложението, каза Барозу пред Би Би Си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени