Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коларова: ГЕРБ играе деструктивна роля по отношение на останалите десни партии

Снимка: БГНЕС

Кандидатурата на Румяна Желева за ЕНП беше слаба. Когато се избира представител на национална партия в рамките на ЕНП, той се избира и заради националната политическа ситуация и заради ролята, която тази партия играе било на национално ниво, било на регионално. В този смисъл мисля, че ГЕРБ е поредната дясна партия, която показва, че не може да осъществи онова, което е характерно за десниците в Европа. В българската десница липсва консолидация, липсва партньорство. Точно обратното – бих казала, че ГЕРБ играе една деструктивна роля по отношение на останалите десни партии. Това е нещо, което е правила всяка една силна дясна партия в България досега. Това заяви в предаването "Преди всички" Румяна Коларова – доктор по политология. Тя добави, че БСП е спечелила позиции в ПЕС, когато е успяла да консолидира лявото.

Неизбирането на Румяна Желева за втори мандат като зам.-председател на ЕНП не е свързано с нейната личност, смята Коларова и добавя: Едва ли това е проблем на нейната персонална биография. Със сигурност тук става дума за нещо, което отива отвъд конкретния човек. Става дума за една комуникация, за едно позициониране дефакто на партия ГЕРБ по отношение на ЕНП, в рамките на ЕНП, тенденции, които са характерни при подбора на кадри вътре в самото ЕНП и разбира се, нямат отношение към България. Както и става дума за отношение между ГЕРБ и БСП. Първият голям проблем е как вървеше номинацията за членове на новото председателство на ЕНП и защо кандидатурата на Румяна Желева там беше доста странна, бих казала "черна овца". След промените от Лисабонския договор партизацията в рамките на ЕС се засилва все повече. Със сигурност подготвяйки се за изборите за ЕП след година и половина, в рамките на ЕНП се фокусират върху политици с успешна политическа кариера и в момента заемат силни властови позиции.

Този избор е скъсване на ГЕРБ с ранната младост на тази партия, защото Желева беше един от политиците, които проправиха пътя на ГЕРБ към ЕНП, смята Румяна Коларова. Това е скъсване с историята, скъсване с началото, подчерта тя и добави: Оттук нататък ГЕРБ трябва да бъде зряла партия и да поема отговорностите на една зряла партия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна