Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Цонева: Консултативният съвет, управляващ БОРКОР, е небалансирана структура

Снимка: БГНЕС

Има невярна представа, че Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, има оперативни функции. Това заяви в предаването "Преди всички" Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

На кръгла маса от Института представят същността, целите и задачите на БОРКОР. Според БОРКОР медиите са некоректни и създават неправилна представа за структурата. През декември ще очакваме доклад от тази Комисия за анализ на корупцията в обществените поръчки. И да започне разработване на планове за действие.

Цонева определи Консултативния съвет, който управлява БОКОР, като небалансирана структура. За нас беше до някакав степен изненада това, че в този Съвет от 26 - членове 16 са министри от това правителство, на практика цялото правителство. Освен това има представители на законодателната власт също от управляващата партия, има представители на ДАНС, Агенция "Митници" и Сметната палата. На нас ни се струва, че така конструиран, органът съдържа риск да не може да получи никаква обратна връзка извън самите институции.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Антоанета Цонева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна