Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. В. Колев: Уважението към малцинствата трябва да е взаимно

Снимка: Община Кърджали

Доц. д-р Валери Колев, преподавател в Софийския университет коментира в "Преди всички" скандала в Кърджали, където общинските съветтници от ДПС  блокираха обявяването на героя от Балканската война ген. Васил Делов за почетен гражданин.

Позицията на общинските съветници в Кърджали не почива на исторически данни за репресии срещу местното турско население. Историята се опира на писмени извори, не на народни предания. Нямаме данни за изстъпления в този конкретен случай.

Тук не става дума за кърджалийската общественост, а за политическите интереси на ДПС.

Движението само се поставя в изолация и дължи обяснение защо е срещу това, което беше консенсус. Заплашва се създаденото до момента. Българският етнически модел беше любимата „дъвка“ на господин Доган. Неизбежно е да имаме подозрения за влияние от Турция.

Можем да го впишем и в контекста на противопоставянето на исляма в Европа на националните позиции в различни страни. Но когато се проповядва абсолютната ценност на толерантността без съобразяване с морала, е съвсем нормално да се стигне до изстъпления. Уважението не може да бъде еднопосочно, то е взаимно. Малцинствата също трябва да имат задължения към мнозинството и държавата. Иначе започва да се разпада общественият договор. Пример е това с Делов, с портретите в Добрич и делото в Пазарджик.

Подписката в Кърджали няма да реши въпроса. Знаем, че историята е учителка на живота, но виждаме, че не е така. Става дума за предизборна година и политиците ще стават истерични. Ще ни говорят, че тези избори са много важни. Трябва да си дадем сметка, че изборите са важни за политиците, които искат да не останат без работа.

Още от коментара на доц. д-р Колев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени