Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Извеждането на децата от домовете става много бавно

Снимка: БГНЕС

"Популяризиране на правата на децата в алтернативни форми на грижа в Европа" - това е темата на международна конференция, която се открива днес в София.

Извеждането на деца от институции е твърде бавен процес у нас, тъй като в тях продължават да се настаняват изоставени или отнети от семействата им деца,  каза в "Преди всички" Росица Букова, председател на Движението на българските майки.

В домовете кризисно се настаняват постоянно деца на възраст 0-3 години. Напоследък често се питам: Ще затворим 8 дома. В тези области, в които се намират тези домове, ще се раждат още деца. Ще бъдат изоставяни и ще се насочват към други домове. Какво правим ние - затваряме сгради или повишаваме качеството на услугата с цел превенция на изоставяне? - каза Букова.

Трябва да говорим  за това, че има предпочитани възрасти, в които се настаняват деца в приемни семейства. За съжаление, големите деца, които имат най-голяма нужда от подкрепа и нужда да изграждат умения, за да могат да живеят самостоятелно, са от най-непредпочитаните. 
Най-онеправдани са децата от 7 до 18 години
, каза Мариана Банчева от Националната мрежа за децата.

Целия разговор в "Преди всички" чуйте в звуковия файл.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна