Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за отпускане на помощи за отопление, има 258 000 молби

Снимка: БГНЕС

Днес изтича срокът за отпускане на помощи за отопление през зимния период. Бойка Тодорова, експерт по социални и семейни помощи в Агенцията за социално подпомагане, даде разяснения по темата в "Преди всички".

За отоплителен сезон 2012-2013 се запази редът за кандидатстване, но беше удължен срокът за подаване на молби за помощи - от 1-ви юли до 31-и октомври, вместо от 1-ви август. Повечето хора дойдоха навреме да подадат молби. По наши данни се е запазил броят на хората - до 26-и октомври са подадени около 258 000 молби.

Гражданите заявяват вида на отоплението, което използват - топлоенергия, електроенергия или твърдо гориво. Повечето хора заявяват електроенергия, след това е твърдото гориво и сравнително по-малко са помощите за топлоенергия. Важно е да се подчертае, че помощите за топлоенергия се превеждат на съответното дружество за петте месеца на отолителния сезон.

За целия сезон помощта е 328,60 лв. Тази година размерът на целевата помощ на отопление за петте месеца е общо с 39 лева по-голям. Това предполага, че поне с малко ще се компенсират средствата за отопление. Вече отпуснатите помощи са с 8300 повече от миналия сезон. Общо средствата са 87 милиона лева.

Още информация по темата - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна