Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сглобиха "Дунав мост 2", пускат автомобилите през 2013

"Дунав мост 2" бе завършен 2 месеца предсрочно
Снимка: БГНЕС

 

2 месеца предсрочно, преминаването по Дунав мост Видин - Калафат се случи – това стана при визитата на Йоханес Хаан - европейски комисар за регионална политика. Премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Виктор Понта преминаха пеша по моста, за да инспектират присъединеното вече трансгранично пътно и железопътно съоръжание.

Технологично мостовата конструкция е изградена по метода на конзолния монтаж, което се прави за първи път в България в съчетание с ванти. 300 сегмента с ширина 2,15 м и тегло към 120 т изграждат мостовата конструкция в неплавателния участък на реката и 162 по-големи сегменти с ширина 4,18 м и тегло към 250 т – в плавателния канал на Дунав. Мостът има три обособени части – конструкция в неплавателния участък на реката с отвори 80 м, конструкция в плавателния й участък с отвори до 180 м и железопътна естакада с отвори 40 м, като общата им дължина е 1791 м. Под връхната конструкция на моста в неплавателния участък на Дунав са изградени осем стълба с височина от 3 до 20 метра – в зависимост от терена и наклона на самия мост. Под всеки от тези стълбове са излети по 7 пилота с диаметър 2 м, на дълбочина до 60 метра.
В плавателния участък на реката са издигнати четири стълба с височина от 39 до 45 м. Под всеки от тях са излети по 24 пилота с диаметър 2 м на дълбочина до 80 метра.

Продължава все още изграждането на подходните насипи към моста и на преходната конструкция от жп естакадата към моста.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна