Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: България да разгледа проблемите, свързани с избора на конституционни съдии

Снимка: www.dnevnik.bg

Преди да втвърди тона си спрямо Европейската комисия, България трябва да разгледа проблемите, свързани с избора на конституционни съдии. Това заяви в предаването "Неделя 150" Даниел Смилов, политолог и специалист по сравнително конституционно право, анализатор от Центъра за либерални стратегии.

По думите му пътищата за разрешаване на проблема са или някакъв вид оттегляне на кандидатурата на съдия Венета Марковска, предизвикала безпокойство у европейските институции, или обясняване на това защо тя е била добър избор.

Има три въпроса, които България трябва да обясни пред Брюксел по отношение на избора за конституционен съдия, посочи Смилов:

Първият процедурен, вторият разминаванията в профилите, които се очакват за един съдия и третият е как всъщност парламентът отговаря на тоя проблем с неформалните връзки и дали съдия Марковска е един добър отговор на този въпрос. Ако успеем да убедим друг съд, че с тази номинация, всъщност с това избиране на конституционен съдия, даваме добър отговор на тези три въпроса - проблемът ни ще бъде решен.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна