Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Хьопфнер: Концентрирането на медии ограничава обективността

Снимка: БГНЕС

Даването на публичност на писмо до редакцията на вестник, който преди това е зачеркнал важна част от интервю е нормална практика, защото едно такова интервю е част от връзките с обществеността, каза посланикът на Германия Матиас Хьопфнер в интервю за „Хоризонт“, излъчено в „Преди всички“. Преди време посланикът обяви, че е цензурирано негово интервю за вестник „Монитор“.

Получихме отговор на нашето писмо, който акцентира върху това, че мястото е било малко и се е наложило съкращение.
Свободните и независими медии са централен елемент на активното гражданско общество. Не е преувеличено да се каже, че бъдещето на една страна и нейният просперитет зависят и от свободните и независими медиите. Това, което ме притеснява, е една изостряща се тенденция към концентриране на собствеността върху медии в България. Обезпокоителен знак е и това, че от 2006-а година насам България е изпаднала от 35-о на 80-о място в класацията на „Репортери без граници“ по отношение на медийната свобода. Голяма е разликата от останалите членки на ЕС.

Опитът показва, че концентриране на медиите може да доведе до значително ограничаване на обективността на осведомяването.
Необходимо е активно саморегулиране на медиите по отношение на етичните правила, което те сами контролират. Държавната регулация би следвало да се ограничава върху основните принципи на свободните медии
.


Още от интервюто на Н.Миладинов с М.Хьопфнер чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени