Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райнхард Мичек: БЕХ е много надежден партньор в проекта "Набуко"

Снимка: Архив

Нямам никакви притеснения за българския ни акционер и за българските политически лидери. БЕХ е много надежден партньор в проекта "Набуко" и работи много амбициозно. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" изпълнителният директор на "Набуко" Райнхард Мичек.

Управлението и развитието на такъв проект отнема време. Тук има инженерен дизайн, проектен график, преговори за финансирането и т.н. Проектът се развива. Огромен обем от дейности текат в момента, една от тях е оценката за въздействие върху околната среда. В България вече сме напреднали. Анализирахме ключовите места и маршрути. Същото е направено и в Румъния, Унгария, Австрия, Турция. Убеден съм, че ще получим всички сертификати и в България. Готовността ни да строим ще зависи от скоростта на одобренията по екологичните оценки, от подробното зониране в България, от отчуждаването на земите и др. Искаме внимателно да подготвим проекта, за да избегнем всякакви спънки, когато започне строежът.

Мичек подчерта, че концепцията на "Набуко" е напълно различна от тази на "Южен поток": Ние предлагаме напълно нов маршрут – алтернативно трасе с алтернативен газ. Смятам, че участниците на пазара ще възприемат нашите оферти като много атрактивни. Това не е надпревара за време, а съревнование в предлагането на по-добри оферти и по-привлекателни бизнес възможности на клиентите на пазара. Затова съм сигурен, че "Набуко Запад" ще успее.

Той е убеден, че газът от "Набуко" ще се предлага на изгодни цени в дългосрочен план.

ЕС дава всички предпоставки за либерализирането на пазара и всеки един проект с инфраструктура за пренос на природен газ трябва да спазва правилата за конкуренция. Затова мисля, че дните на монополите са преброени, изказа мнение още Райнхард Мичек.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени