Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Италия ще са домакини на Евроволей за мъже през 2015

Снимка: БТА

Европейското първенство по волейбол за мъже през 2015 година ще се проведе в България и Италия. Решението е взето по време на заседанието на борда на директорите на Европейската волейболна конфедерация (CEV) в Люксембург.

Общата кандидатура на България и Италия бе предпочетена пред тази на Финландия и Естония.

В България градове домакини на Евроволей 2015 ще са София с "Арена Армеец",  Пловдив с новостроящата се зала "Цар Симеон" и Варна с Двореца на културата и спорта. В Италия срещи ще има в Катания и Месина.

Финалът на турнира също ще бъде в България и ще се играе в новата зала "Арена Армеец", в която вече се проведоха финалите на Световната лига за последния сезон.

За нас е чест, че Бордът на директорите на CEV предпочете България и Италия за домакини на Евроволей 2015. Сигурен бях, че няма кой да ни бие, но все пак трябваше да изчакаме решението. Имаме страхотна база, която ще стане още по-добра през 2015 година с реконструкцията на Двореца на културата и спорта и откриването на Арена Цар Симеон в Пловдив. Италия пък е буквално модният диктатор на Европа във волейбола. Каква по-добра комбинация? Имаме страхотни съвместни идеи, които съм сигурен, че ще впечатлят Европа. За нас обаче щеше да бъде невъзможно да кандидатстваме без силната подкрепа на държавата и премиера Бойко Борисов, които дадоха гаранции пред ЦЕВ, че ще сме финансово стабилни организатори. Като говорим за това, знаете, че нямаме проблеми с организационните възможности - нещо, което доказахме тази година. Ние обаче искаме да впечатлим Европа и да оправдаем доверието, затова ще се стараем още повече. Разчитаме и на онези над 2 милиона българи, които се интересуват активно от волейбол, че ще напълнят залите и ще докажат, че не са ни избрали напразно. 34 години след Варна 1981 се надявам и отборът да е в отлична форма и да достигне поне финал, коментира президентът на Българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров.

Вчера стана ясно, че през 2015 страната ни ще приеме и първенството на Стария континент за девойки младша възраст. Шампионатът ще се състои през март и април, а срещите ще се играят в Двореца на културата и спорта във Варна и в Арена "Цар Симеон" в Пловдив.

Холандия и Белгия пък ще домакинстват Европейското първенство през 2015 година за жени.

 

 

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени