Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти: Едва ли ще се стигне до сухопътна операция в ивицата Газа

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Израелската армия продължава да обстрелва цели в ивицата Газа и в 6-ия ден от началото на конфликта. Според журналиста Иван Гарелов целта на Нетаняху е преди изборите да може да каже, че е ликвидирал палестинските установки за изстрелване на ракети срещу Израел.

За да постигне нещо реално обаче, той не може да мине без сухопътна операция. Но едно навлизане по суша крие много рискове. Това означава много, много жертви и от двете страни. Затова ми се струва, че и двете страни биха искали да се избегне такава операция. Дори и да бъдат разбити някакви установки, когато посяваш смърт и омраза, ще жънеш смърт и омраза. Мисля, че в Израел има такива ръководители, които желаят това.

Според журналиста Петър Волгин  всички социологически данни в Израел показват, че за изборите през януари следваща година предимство има Нетаняху.

Но хората искат да видят активна политика от страна на правителството и по-активни действия и тези удари в момента са част от тези активни действия. Много важно е да кажем и за това, което се случва и в арабския свят. И от двете страни има непримирими личности и лагери. Тези сблъсъци ще свършат, едва ли ще се стигне до сухопътна операция, но това няма да доведе до окончателно решаване на проблема, защото екстремизмът трудно може да бъде победен, прогнозира Волгин.

Чуйте коментарите в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна