Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кръстьо Петков: Стратегията на Дянков е надбягване към дъното

Снимка: БГНЕС

От чисто статистическа и икономическа гледна точка стратегията на Дянков е надбягване към дъното. Ние се мерим със страни като Румъния, Латвия, а не догонваме страните на средноевропейско ниво, дори и Гърция. Оттук трябва да се направи и още един извод – опозицията – парламентарната и извънпарламентарната, която иска да се представи успешно на изборите, трябва да предложи нова политика на доходите. Имаме нужда от нов следдянковски период в тази сфера, с него ще продължим да пропадаме. Това коментира в предаването "12+3" проф. Кръстьо Петков.

Наближават избори, минаха повече от 3 години от управлението на ГЕРБ. Отговорността за икономиката, финансите и оттам за доходите на хората, данъците, почти изцяло легна върху Симеон Дянков и той трябва да покаже, че с нещо нещата се променят в положителна посока. Неговото активно присъствие в медиите през последните дни е свързано с предстоящите избори. Той в момента се занимава с политическа демагогия, а не с разсъждения на сериозен финансист, за какъвто се представя, подчерта той.

Петков коментира изказването на Симеон Дянков, че той и премиерът Борисов не обръщат внимание на призивите за оставки: Това трябва да тревожи на първо място двамата политици и в най-голяма степен не самия Дянков, защото той има какво да прави, като си купи обратен билет, има кой да го приеме отново на работа. Докато г-н Борисов трябва да се замисли за това, което ще се случи след изтичането на мандата, защото данните са тревожни за това правителство. През последните 3 месеца колкото повече се прилага методът на пропаганда на успеха, толкова повече пада подкрепата в правителството и специално в тях двамата.

По данни на социологическите агенции рейтингът на Борисов е паднал до около 30-35%, подчерта Петков и нарече това "сгромолясване". Подкрепата за управлението на ГЕРБ вече достига около 18-20% и така гони нива, които не сме наблюдавали от времето на Жан Виденов, подчерта още Кръстьо Петков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна