Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Троянов: И на референдума вотът ще се отбелязва с "Х"

Снимка: БГНЕС

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов разясни подробности за предстоящия референдум:

В закона е посочена възможност за развиването на двете тези, които ще се поставят на референдума по време на разяснителна кампания, която е 30 дни. Начинът, по който ще бъде регламентиран достъпът, е от правомощията на ЦИК и е насочен по две направления. Първо, както по подобие на избори за провеждане на такава разяснителна кампания - чрез средствата за масово осведомяване. Вторият блок е на място, чрез провеждане на събрания, митинги. Предстои ЦИК да приеме съответните решения. Информационно-разяснителната кампания ще стартира на 27-и декември, все още има време за подготовката на тези решения, обясни Троянов.

Ние обсъждаме възможността отново да популяризираме правата и задълженията на българския гласоподавател чрез аудио-визуални произведения и ни предстои приемането на задания и провеждането на конкурс за фирма, която да ги изработи. Предвиждаме и други форми - едната е позната - чрез провеждането на брифинги.

На въпрос как ще се отбелязва вотът на хората, Троянов обясни, че това ще бъде един знак "Х", отбелязан със син химикал.

Чуйте подробностите в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна