Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Вече 20 години нямаме нормално обновяване на политическия елит

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Навлязохме в един период, който смело може да наречем предизборен. И всяко събитите в българския политически живот ще бъде разглеждано като предизборно, каза в предаването "Нещо повече" политологът Борис Попиванов.

Избирателят трябва не само да наблюдава какво казват, а какво поведение имат политическите сили. Не бива да забравяме, че изборите никога не са само рационални. Те са и усещането за визия, бъдеще, надежда, която се внушава от една или друга партия. Сега нямаме фигура, която да стои отстрани и "да загрява". Фигурата на месия се създава трудно.

За спада на доверието в управляващата партия Попиванов смята, че ГЕРБ се намира в нова ситуация.

Вече не всяко нейно действие се приема незабавно. Вече във всяка ситуация бива подлагана на критики. Т.е. необходимостта да се обясняват след всяко свое действие е ново за тях и те се чувстват некомфортно.

Социологът  Цветозар Томов не пожела да коментира проучването на Института за модерна политика и на НЦИОМ, които са посветени на настроенията на хората месеци преди изборите.

Много е тъжен изводът защо в България борбата за власт се води главно между партията на бабите и партията на полицаите. В последните 20 години няма нормално обновяване на политическия елит. Политическият елит застарява и това е един от проблемите на обществото. Причината е както липсата на достатъчно вътрешна демокрация в партиите, така и липсата на демокрация в обществото.

Чуйте мненията в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна