Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Нагиб: Шестте точки в декларацията на Мурси са мъгляви и безсмислени

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Увеличената власт на египетския президент е повод за големи притеснения, смята политическият активист Ахмед Нагиб. Пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" той даде пример с част от декларацията за новите правомощия:

В нея се говори за нови съдебни процеси срещу убийците на демонстранти, считано от началото на революцията през 2011 година. Това ограничение фактически блокира съдебното преследване на всички останали престъпления, извършени от режима преди 2011 г. Това е една удобна вратичка за военните, защото те не са включени в текста на декларацията. Член шести, пък, казва, че президентът има право с всички средства да брани националната индентичност и държавата от всички външни заплахи. Това звучи толкова общо и двусмислено, че може да се интерпретира като нов закон за извънредното положение. Шестте точки в декларацията на Мурси са проблем, тъй като са мъгляви и безмислени.

Според Нагиб има риск от въоръжен конфликт между салафисти и привърженици на светската държава:

По време на революцията, „Мюсюмланските братя” настояваха повече за парламентарна система, а сега очевидно се държат здраво за президентския тип управление. Може би, защото те се страхуват от сформирането на коалиционни правителства, в които да участват, освен Братята, и представители на салафистите. Всичко ще зависи от това дали ще имаме силна конституционна комисия, която добре да опише разделението на властите с новия основен закон.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна