Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кувейтският посланик за предсрочните избори и за протестите: Това е част от демокрацията

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Шиитското малцинство в Кувейт спечели една трета от 50-те места в парламента на състоялите се предсрочни парламентарни избори в богатата на петрол държава. Вотът беше бойкотиран от сунитската опозиция, показват предварителните резултати.

Шиитите, които са около 30 на сто от населението на Кувейт, получават 17 мандата, а едва четирима са представителите на сунитите, които в предишния парламент имаха 23-ма депутати.

В новия кувейтски парламент ще има и три жени, сочат още предварителните данни от изборите. Изборите привличат вниманието на световните наблюдатели заради масовите протести, на които Кувейт стана арена през последните месеци.

Посланик Ал Адуани коментира за БНР: Кувейт е стабилна страна както преди, така и след провелите се предсрочни парламентарни избори. Всичко, което се случва в политиката, е нещо естествено и е част от демократичния процес.


В звуковия файл можете да чуете интервюто на Николай Кръстев с посланика на Кувейт у нас Фейсал Ал Адуани, излъчено в "Преди всички" с водещ Веселина Миланова.

По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени