Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Капон: Безумни са решенията на ЦИК за финансирането на кампаниите за референдума

Снимка: БГНЕС
Безумни са решенията на ЦИК от 200 хиляди, както беше обявен лимитът за финансиране на кампанията чрез дарения, вече е на 2 млн. лв. Трябва да сме наясно, че те чрез тези решения конституират по странен начин 76 народни представители, които не са представлявани от никой до момента, които би трябвало да направят някаква банкова сметка, да вземат някакво решение и видно ги правят, тъй като те са от една и съща политическа партия, като политическо участие с другите инициативни комитети. Това каза председателят на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон в предаването "Нещо повече".

БСП манипулират с това, че става въпрос за ядрената централа в Козлодуй и евентуално за развитието на 7-и блок. Искам ясно да кажа на българските граждани, че да спасим българската ядрена централа, която е изплатена и която удължението на живота на 5-и и 6-и блок, по публични данни струва около 300 млн. лева при 22 млрд. инвестиции, които трябват за "Белене", означава да гласуваме с "НЕ" на този референдум, беше категорична Капон.

Все още ГРЕБ не е казала дали ще държи на решението на МС за спиране на "Белене" или не. Така че големият въпрос е, че те са конституирани като страна "за", но всъщност каква е тяхната позиция извън промяната на самия въпрос – такъв отговор нямаме. Очаквам да има единна позиция от страна на ГЕРБ и все още такава не е ясна, каза тя.

Ясно е, че олигархията и руските интереси ще финансират тази кампания, но със сигурност ние няма да се откажем, заяви Капон. Тя каза още, че от ЕНП искат да има електронен регистър за даренията.

Няма никаква връзка между референдума и продължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". По удължаването на живота на 5-и и 6-и блок не може да няма национално съгласие, тъй като икономиката ни е обречена, ако не им бъде удължен живота. Но оттам нататък дали изобщо ще стои въпросът за модернизацията им не е ясно, каза доц. Атанас Семов.

Мненията чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени