Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачката във ВМЗ-Сопот продължава

Снимка: Анастасия Бакалска

Стачката във ВМЗ-Сопот продължава и след изплащането на част от забавените възнаграждения. В отворено писмо късно вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров призова стачния комитет да поеме "своята част от отговорността за запазване на работните места в едно добре работещо предприятие".

Вчера от предприятието съобщиха, че всички три хиляди и сто работници са получили аванс от работните заплати за октомври и че в петък ще има ново плащане, но работници се оплакаха, че парите ще бъдат прибрани от банките-кредитори.

Председателят на КНСБ в предприятието Иванка Иванова и изпълнителният директор Иван Стоенчев  участваха в предаването "Преди всички".

Иванова каза, че стачкуващите си искат всичките пари. Хората са натрупали задължения, сметки, кредити, влизат у тях съдия-изпълнители. На практика от дадените им суми - не са получени никакви пари, защото банките са си взели вноските. Премиерът каза, че това е максималното, което може да се направи, а всеки ден те губят своята надница - по време на стачка не се плаща надница. Хората живеят тежко и трудно и те вярват, че може да се намерят пари.

Иван Стоенчев: Това е максималното, което можем да направим до празниците. След това има 2 дни, през които няма да работим, за да не трупаме разходи. След Нова година започваме отново. От Нова година разчитаме, че ще заработят нови договори. Винаги първо се плащат заплатите, после идват другите плащания. Ако имахме постъпления, щяхме да платим. Ние постоянно сме с блокирани сметки. Никой това не го отчита. Договорите не станаха. Промени се статуквото в държави, които ни бяха клиенти. През 2010-а година имаме оборот 82 милиона, 2011-а - 73, тази година ще имаме оборот - 60 милиона. При условие, че заплатите са около 25 милиона на година.

Разговора на Борислава Борисова с Иванка Иванова и Иван Стоенчев можете да чуете от звуковия файл. Чуйте и интервюто на Д.Янкулова с лидера на КНСБ Пламен Димитров в предаването "Нещо повече".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна