Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурор Петрова: Ще обсъдим дали да протестираме присъдите на Попов и Атмаджов

Снимка: Радио Шумен

Тази присъда приемам като успех за прокуратурата и МВР. Давам си сметка, че това не е краят. Предстоят още две съдебни инстанции, които вероятно ще се наложи да се произнесат. Като прокурор, смятам, че наказанието "доживотен затвор без право на замяна" е справедливо възмездие при наличие на доказани обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена да върши убийства.

Това каза окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова – обвинителят, убедил съда във вината на "Килърите". В четвъртък Шуменският окръжен съд осъди Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев на доживотен затвор без право на замяна. Янко Попов - Туцо получи 17 години, Райчо Стойнев – Хижаря – 15, а Петър Атмаджов – 4 години.

Прокурорският екип, които участвахме в съдебната фаза, ще се съберем, ще обсъдим и ще вземем заедно решение дали да протестираме присъдите. Ние поискахме за Янко Попов също наказание "доживотен затвор без право на замяна". Ще вземем решение и дали да протестираме оправдателните присъди по отношение на Петър Атмаджов за участието му в убийствата на Рачев и Лупов.

В част от свидетелските показания, които бяха събрани в хода на съдебния процес, се съдържат данни, които имат отношение към убийството на Юри Галев, допълни Петрова.

Обвинителят изтъкна, че по делото е имало натиск за възпрепятстване на правосъдието, особено в досъдебната фаза на процеса, но те са били неуспешни. Тя обеща повече конкретика, когато делото е решено окончателно.

Общо 24 пъти е искан отвод на съдебния състав или на членове на прокурорския екип, сподели Петрова. Считам, че с тези необосновани искания просто се целеше бавене на финализирането на процеса. Може би трябва да се помисли за промяна в НПК за отвода и за крайната процесуална възможност да се правят доказателствени искания. В тази посока също бяхме изправени пред злоупотреба с права от страна на защитата, тъй като, след като приключиха разпитите на свидетели, посочени от обвинението, започнаха  да се правят доказателствени искания на принципа "на час по лъжичка". Тоест днес се иска разпит на един свидетел или се прави искане само за събиране само на едно доказателство, а след това, на следващо доказателствено искане, се прави... и така във времето се бавеше приключването на процеса на събиране на доказателства. И това не се правеше с цел изясняване на обстоятелствата по делото. Нищо не пречеше всички доказателствени искания да се направят едновременно и вкупом.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна