Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансисти: Няма смисъл срочните депозити да се прехвърлят в разплащателни сметки

Снимка: Архив

Десислава Николова, анализатор от "Моите пари", коментира в "Преди всички" влязлото в сила от вчера начисляване на данък върху лихвите по срочните депозити.

Депозитът трябва да е сключен за определен срок. Разплащателните сметки не подлежат на облагане. Дали се облага по-рано сключен договор с падеж през 2013-а, е един от най-важните въпроси. Зависи от момента на получаване на лихвата. Ако срокът изтича, когато вече е в сила законът, това означава, че вложителят е длъжен да заплати тази сума на държавата. Най-неприятно е за тези, които са сключили договори за две или три години. Според нас би трябвало да се начисляват суми оттук нататък.

Някои от банките започнаха да подобряват офертите си. Хората със 100 000 лева биха действали по различен начин от тези с 1000 лева.

Лихвата по разплащателна сметка варира от 0,1 до 0,2. Данъкът върху лихвите по срочните депозити означава малко по-ниска от сегашната лихва, но все пак лихва, докато при разплащателна сметка парите седят, за да бъдат изхарчени. Не препоръчвам средствата да се прехвърлят към разплащателна сметка от срочен депозит.

Още съвети от финансовия анализатор можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна