Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боянова: Няма основания да бъде спряна Програмата за развитие на селските райони

Снимка: БГНЕС

Зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова е проверявана за нарушения в министерството, свързани с евросредствата. Министър Мирослав Найденов е сменил цялата комисия, установила нарушения. На подменената комисия е възложено да извърши повторна техническа оценка на представените стратегии за местно развитие и на кандидатите. Контролът за изпълнението на тази заповед пак се възлага на Светлана Боянова, която пък възлага сама на себе си цялата проверка. Днес стана ясно още, че има опасност да бъде спряна Програмата за развитие на селските райони заради нарушенията на Боянова. Това сигнализираха днес от БСП.

В интервю за предаването "Нещо повече" Светлана Боянова коментира: Не мога да разбера що за патриотизъм е това да ни спрат програмата. Просто при най-малкия стрес и веднага спираме програми. Моля ви се, има начини, по които се спират програми. Когато имаш пропуски, проблеми, някакви нарушения, които са административни и могат да се изправят, това води до финансова корекция. Аз между другото точно по "Лидер" съм предотвратила финансова корекция. При всички положения това, което аз заварих по "Лидер", беше катастрофично – нито сформирана комисия, нито стратегии, абсолютно нищо.

Запитана дали е вярно твърдението, че е имало проверка на инспектората заради намеса в работата на комисията, която е правила оценка на проектите по "Лидер", че е подменен част от състава на комисията и че после са променени оценките на проектите, Боянова отговори: Има някои неща, които са верни, други – не. Факт е, че има сигнал от бивша служителка на министерството в същата дирекция. Факт е, че по сигнала е извършена проверка. В сигнала се внушава за намеса, но по никакъв начин това не се доказва, даже в самия сигнал не пише нищо конкретно. /.../ На мен ми е възложен контролът за цялата комисия. Аз ако не се информирам как се движи процедурата, няма как да контролирам дейността на комисията. /.../ Подменила съм председателя не във връзка с работата й в тази комисия. Аз съм я отстранила от тази комисия, защото срещу нея започна дисциплинарно производство. Новият председател след това ми докладва, че в определени досиета на стратегиите експертът не си е дал никаква оценка.

В доклада на инспектората, който е съставен след проверката, няма констатация, че аз съм се намесила. Има констатации за нарушения по процедурата, подчерта още Боянова. Тя е категорична, че на база на този казус няма опасност да се спре Програмата за развитие на селските райони.

Предлагам да спрем да поставяме под съмнение собствената си програма, освен ако нямаме ясни и категорични доказателства за извършени нарушения, каквито в момента не са установени.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна