Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Андонов: До юни ще е ясно участието на консорциума "Шах Дениз – 2" в проекта "Набуко"

Снимка: БГНЕС

Консорциумът "Шах Дениз – 2" ще вземе решение за трасето на газопровода за Европа до края на юни, каза в предаването "Неделя 150" изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов в коментар за постигнатото през седмицата съгласие с представители на комитета "Набуко" за старт на проекта чрез изграждане на българско–турската интерконекторна връзка.

На 18-и януари ще бъде подписано споразумение между "Набуко – интернешънъл" и потенциалните инвеститори, които са акционерите в "Шах Дениз – 2". Идеята на това споразумение е съвместно с финансиране на разходите за развитие на проекта "Набуко – Запад" до вземането на окончателното решение на "Шах Дениз – 2" за избор на трасе за износ на газ към Европа. Това трябва да стане до 30-и юни и предоставяне на инвеститорите възможността да придобият до 50 процента участие в "Набуко – интернешънъл", каза Михаил Андонов.

В предаването "Неделя 150" директорът на БЕХ каза още, че ако компаниите в "Шах Дениз  - 2" предпочетат "Набуко", от 2018-а година България ще получава през Турция 2 милиарда кубически метра азерски газ годишно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени