Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Стоянова: Важно е да имаме цифровизирани медии в 21-ви век

Снимка: БНР

Съветът за електронни медии и Асоциацията на кабелните и сателитните оператори ще обсъждат на днешната си среща авторските права и конфликта на bTV и TV7 с „Булсатком“. Това съобщи в предаването „Преди всички“ Мария Стоянова от СЕМ.

Проблемът е сериозен, защото се нагнетява напрежение най-вече сред публиката, създава се недоверие, създава се основа за развиване на конспиративни теории и тука вече стигаме до цифровизацията. Аз смятам, че това е изключително важно за нас. За България в 21-ви век е важно ние да имаме цифровизирани медии. Възоснова на този търговски конфликт се поставя под въпрос един такъв мащабен и толкова голям проект, давам си сметка колко изкривени могат да изглеждат в един момент нещата. Това, което се случва в момента, е единственото доказателство колко добре би било, ако един ден имаме цифрова телевизия, а то ще стане само след няколко месеца. Лошото в този конфликт е, че се замесват много опасни обвинения - спекулация, укриване на данъци, укриване на абонати, нарушаване на авторски права. Това са сериозни неща, които нас всички - като данъкоплатци, трябва да ни вълнуват. Защо ние си плащаме данъците, а големи фирми - не. Ако това действително е така, то тогава може би е най-добре по въпроса да бъде сезиран не СЕМ, а българският съд.

Стоянова коментира и споразумението за правилата на информационната кампания за референдума. Вече две седмици тече информационната кампания. Досега в СЕМ не сме регистрирали нито едно нарушение. Въздържах се при гласуването, защото не ми стана ясно какво точно ще регулираме, каза Стоянова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени