Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Благов: Атентатът изглеждаше бутафорно

Снимка: Добромир Видев

Журналистът Крум Благов, автор на книга за политическите атентати в България, е на мнение, че атентатът срещу Ахмед Доган е изглеждал бутафорен.

По две причини. Първата е, че оръжието не е имало заряд, с който да бъде убит или наранен сериозно човек. Второ, че инцидентът става в момент, когато Доган подава оставка и неговото значение за бъдещото развитие на ДПС намалява. Но все пак антентатът е интересен, защото атентаторът е поел огромен риск. Мисля, че го е съзнавал, щом е оставил предсмъртно писмо. Много е рискувал за нещо, което не е ясно какви цели е имал.

Струва ми се, че има какво да се разследва. Първо дали наистина няма някакво съдействие - съзнателно или несъзнателно? При атентатите понякога нещата са много дълбоки. Има атентати, които са били сполучливи, но очакваните резултати от това не са настъпили. Така че трябва да се разследва.

Според журналиста е добре, че атентаторът не е етнически българин. Освен това много важен е въпросът какво е качеството на охранителната дейност в България?

С охранителна дейност са заети над 100 хиляди души. Но са много малко специалистите по физическа охрана. НСО още дълго време ще трябва да дава обяснение по този въпрос, каза Благов.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна