Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС поставиха шест искания за приемане на нормален Изборен кодекс

Снимка: БГНЕС
БСП и ДПС настояха на среща с посланиците на европейските страни и НАТО за пълно наблюдение на изборния процес от страна на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
На срещата с посланиците Сергей Станишев и Лютви Местан поставиха 6 основни искания на опозицията за приемане на нормален Изборен кодекс, който да гарантира свободата на изборите и честността на преброяването.

Ние настояваме официално заверен с подписите на всички членове на ЦИК и с печат, екземпляр от протокола на резултатите от всяка избирателна комисия да бъде предоставен на всички членове на секционните избирателни комисии. Гарантирано участие на представители на различните партии в ръководството на избирателните комисии като поне един от двамата - председател или секретар на комисията да бъде представител на опозиционна партия. Трето - участие на наблюдатели във всички фази на изборния процес, включително при въвеждане на данните за машинна обработка. Обжалваемост на всички актове на ЦИК. Пето – недопускането на съхраняването на изборните книжа в областните администрации, изцяло политически зависими и назначени. Изпълнение на препоръката на ОССЕ да се решат въпросите с огромния брой гласоподаватели в избирателни списъци, спрямо общия брой население, каза Станишев.

Това са изискванията, които постави опозицията. Станишев предупреди:

В противен случай може да бъде поставен под въпрос целият процес на изборите и на легитимността на избраните по този начин Народно събрание и правителство.

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан представи формулата, по която управляващата ГЕРБ да се съгласи и така може "да отпуши" приемането на промените в Изборния кодекс:

Ако ГЕРБ имат някакъв проблем да направят тази крачка, макар че отива точно на управляващата партия да търси диалога, нека да използва посредничеството на държавния глава. Той би могъл да бъде домакин на едни консултации на ниво лидери, на които да търсим съгласието по този пакет за гарантирането на честността на вота. Независимо как ще се развие занапред казусът обаче, ние ще настояваме, и помолихме за това посланиците, не за частично наблюдение на изборите, а за пълно наблюдение на изборния процес.

Целта на срещата с посланиците според лидерите на БСП и ДПС е да се гарантира, че у нас тази година ще бъдат проведени избори по европейските стандарти.

По публикацията работи: Лили Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна