Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бил ли е Борисов агент Буда

Снимка: БТА

Бил ли е премиерът Бойко Борисов агент Буда, както това се твърди в публикувани факсимилета на сайта "Бивол"- това коментираха в предаването "12+3" журналистът Атанас Чобанов и Димитър Иванов, последният началник на Шести отдел на ДС.

Трябваше ни техническо време, за да проверим документите, които публикувахме. По наши данни те са автентични, имат входящи номера и могат да бъдат проверени. Проверили сме ги и чрез други източници, които са работили в тези служби и които потвърждават, че те са антентични. Ние сме публикували документи, с които разполагаме, каза Чобанов и заяви, че ще бъдат публикувани още документи и от тях ще станат ясни други неща.

За да се стигне до този документ за утвърдено предложение за регистрация в оперативен отчет, това означава, че зад него има много дебело досие с отчети, които е писал Младен Георгиев за срещите си с Борисов. Това не случайно, тази регистрация ангажира държавата да пази своя сътрудник - както от неговите си оперативни лица, така и да му осигурява чадър от разработки.

Димитър Иванов, бивш началник в Държавна сигурност, заяви, че трябва да търсим истината коректно.

Оперативната литература е специална и за да се разбере не е достатъчно само да можем да четем. Затова в случая не правим разлика между кандидат за вербовка, човек, който е подбран, заедно с други, за да се види дали има качества и агент. Това, което е публикувано, ако се разчете, означава следното: Съответният оперативен работник - Младен Георгиев, предлага на началника си - Спас Спасов, да бъде регистриран във вътрешно-ведомствения отчет Бойко Методиев Борисов. Това не е рапорт за извършена вербовка и не е регистрация на агент. Това е информатор, неангажираща форма на сътрудничество. Моят отговор е, от това, което виждам, Бойко Борисов не е агент.

Чуйте мненията в звуковите файлове

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна